lördag 7 juli 2018

Nedslag i ateljen

Nu är det högsommar och väldigt ljust och härligt ute, kanske lite väl varmt. Men jag jobbar på i min utomhus ateljé. Här kommer en serie med bilder från just nu...

En skulptur som jag gjort med inspiration av ett fynd som finns på Lödöse museum. Jag besöker ofta   Lödöse museum som ligger ett stenkast från min ateljé. Där finns en fantastisk örtagård  mycket intressanta och spännande utställningar.

 
 Jag jobbar på egen hand.....


Mina verktyg. Jag brukar ofta gå på loppisar och köpa gamla verktyg som jag slipar upp och använder.


En fin gammal skrapa, köpt på loppis.


Work in progress

Två träklubbor som jag tillverkat, och använder när jag skulpterar med mina stämjärn. De är exakta kopior efter Carl Gustaf Wrangels verktygsamling som finns på Skokloster. De inköptes 1664 tillsammans med en samling av holländska träbearbetningsverktyg som hyvlar, sågar, bildhuggarjärn och borrar m m. Det mesta inköptes av Wrangel och levererades från Amsterdam. Verktygen användes i slottets svarvkammare. Svarvning var i med är 250 år  en del av den furstliga utbildningen i Europa. Man hade egna svarvlärare som var mästare i konsten och man svarvade i dyrbara, exklusiva material som t ex elfenben och ebenholts. Det är mycket intressant att hantverk hade så hög status under den tiden. På Skoklosters slotts får man en inblick i adelskulturen och deras fascination för verklig. Men renässansens och barockens människor älskade de spiralvridna former som en mycket  skicklig svarvare kan framställa. I vår egen nutid tycks hantverks skicklighet och känsla för material vara mindre viktigt. Snarare motsatsen.  

Work in progress

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar