lördag 7 juli 2018

Nedslag i ateljen

Nu är det högsommar och väldigt ljust och härligt ute, kanske lite väl varmt. Men jag jobbar på i min utomhus ateljé. Här kommer en serie med bilder från just nu...

Jag står och jobbar utomhus som vanligt. Här är det en skulptur i trä under arbete. Jag använder mig av trä som redan har en böjd form. Det gäller att hitta rätt bitar.


 Jag jobbar på egen hand.....
Mina verktyg. Jag brukar ofta gå på loppisar och köpa gamla verktyg som jag slipar upp och använder.

Två träklubbor som jag tillverkat, och använder när jag skulpterar med mina stämjärn. De är exakta kopior efter Carl Gustaf Wrangels verktygsamling som finns på Skokloster. De inköptes 1664 tillsammans med en samling av holländska träbearbetningsverktyg som hyvlar, sågar, bildhuggarjärn och borrar m m. Det mesta inköptes av Wrangel och levererades från Amsterdam. Verktygen användes i slottets svarvkammare. Svarvning var i med är 250 år  en del av den furstliga utbildningen i Europa.På Skoklosters slotts får man en inblick i adelskulturen och deras fascination för verklig. Renässansens och barockens människor älskade de spiralvridna former som en mycket  skicklig svarvare kan framställa.Man hade egna svarvlärare som var mästare i konsten och man svarvade i dyrbara, exklusiva material som t ex elfenben och ebenholts. Det är mycket intressant att hantverk hade så hög status under den tiden. I vår egen nutid tycks hantverks skicklighet och känsla för material vara mindre viktigt. Vilket är väldigt tråkigt, och synd att hantverk inte längre har något värde. Själv tycker jag att det är mycket intressant att studera verktygssamlingarna som finns på Skokloster. Jag är ytterst nöjd med de nytillverkade 1600- tals verktyg som jag tillverkat. Inga kommentarer:

Skicka en kommentar