söndag 3 juli 2016

Hur jag jobbar


Detalj av skulptur 2016

Det händer ofta att jag får frågor om hur jag jobbar med mina skulpturer. Människor verkar vara intresserade av det. Ibland tror folk att jag går ut i skogen och sågar av en trädgren som har växt på ett så krokigt och böjt sätt att det bara är att renhugga lite så är det klart. Men nej så enkelt är det inte. För det första så är det extremt svårt att hitta just ett sådant krokigt träd. Det enda som jag kommer att tänka på är en hel skog full av martallar. Men för det andra så jobbar jag inte alls på det viset. Jag brukar utgå från ett uppslag en idé eller tanke. Ofta är mina skulpturer en utveckling av andra skulpturer som jag gjort tidigare. Eftersom jag arbetar hela tiden så får jag ibland inspiration av vardagssituationer eller när jag är ute på olika spännande platser. Oftast ritar jag upp en lite skiss innan. Ibland gör jag även en mindre skulptur för att testa om just den formen skulle fungera.  Jag håller mig inom en modernistisk tradition därför är formen extremt viktig. Men även innehållet är självklart betydelsefullt. För mig handlar skulptur om dessa två delar - form och innehåll. 

  • Mina verktyg
De flesta av mina verktyg samlade på en stubbe. Jag använder ju mycket stämjärn som ni ser och lite vanliga knivar. Några av stämjärnen är handsmidda och skickligt härdade, de håller skärpan bäst. Bandkniv är också ett verktyg som jag tycker om.
Mina lönnar som jag hamlar

Jag föredrar att arbeta med ljusa lövträd eftersom de är mer passande för mig att skulptera med. Många tror ju som sagt att mina skulpturer består av ett enda stycke massivt trä. Vilket sällan händer, oftast består mina verk av flera olika delar. Delarna är limmade samman och hålls även ihop med långa träpluggar. Ibland sågar jag isär skulpturer som jag inte är nöjd med. Sedan sätter jag ihop delarna på nytt och ofta kan de skapa en mer spännande form. Det finns tydligen något mycket fint japansk porslin där de på samma sätt slår sönder porslinet och sedan sätter ihop det på nytt för att skapa en unik form.
Mitt badkar
Jag jobbar ju helst med färskträ. Men för att virket inte skall spricka sönder totalt så måste jag ständigt hålla trät fuktigt under tiden som jag jobbar. Därför har jag ett stort badkar som jag slänger i träbitarna. Så att virket får suga åt sig lite vatten. Det gäller helt enkelt att hålla ordning. Man får inte glömma kvar ett ämne ute i solen för spricker det sönder fullständigt. Det här blogginlägget ger kanske en tydligare inblick i hur jag arbetar?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar